„Potrivit unui sondaj recent realizat de American Psychological Association (APA), mulți americani – atât adulți, cât și tineri – se confruntă cu niveluri ridicate de stres. Adulții pot identifica mai ușor sentimentele și cauzele stresului și pot lua în considerare modalitățile de a le gestiona. Tinerii, cu toate acestea, pot să nu recunoască semne de stres sau să nu știe cum să răspundă în mod eficient. Părinții pot oferi asistență valoroasă și pot oferi empatie și înțelegere. Știind ce să asculte și urmărind și căutând ocazii de a se implica în conversații cu copii de toate vârstele, părinții pot ajuta copiii lor să gestioneze mai bine provocările vieții. APA oferă următoarele sfaturi pentru a vorbi cu copiii dvs. despre stres:
A fi disponibil
- observați orele în care copiii dumneavoastră au cea mai mare șansă de a vorbi – de exemplu, înainte de culcare, înainte de cină, în mașină – și să fiți pe deplin la îndemână să îi ascultați;
- porniți conversația; le permite copiilor să știe că vă pasă de ce se întâmplă în viața lor;
- găsiți timp în fiecare săptămână pentru o activitate individuală cu fiecare copil și evitați să programați alte activități în acel moment;
- aflați despre interesele copiilor – de exemplu, muzica și activitățile preferate – și manifestați interes pentru ele;
- inițiați conversațiile prin împărtășirea a ceea ce ați gândit sau a ceea ce alți copii ar putea gândi, în loc să începeți o conversație cu o întrebare.
Ascultați activ
- când copiii vorbesc despre preocupări, opriți-vă din ceea ce faceți și ascultați;
- exprimați interesul față de ceea ce spun fără a fi intruziv;
- ascultați punctul lor de vedere, chiar dacă este dificil de auzit;
- lăsați-i să-și completeze punctul înainte să răspundeți;
- repetați ceea ce ați auzit spunându-le pentru a vă asigura că îi înțelegeți în mod corect;
- copiii vă pot testa, spunându-vă o mică parte din ceea ce îi deranjează. Ascultați cu atenție ceea ce spun, încurajați-i să vorbească și să poată împărtăși și restul povestirii.
Răspundeți cu drag
- înmuiați reacțiile puternice – copiii vă vor “citi” dacă păreți furioși sau defensivi;
- exprimați-vă opinia fără a minimaliza atitudinea lor – recunoașteți că este bine să nu fiți de acord;
- rezistați argumentând despre cine are dreptate. În schimb, spuneți: “Știu că nu ești de acord cu mine, dar asta cred eu.”;
- concentrați-vă mai degrabă pe sentimentele copilului decât pe dumneavoastră în timpul conversației;
- întrebați copiii ce vor sau au nevoie de la dumneavoastră într-o conversație, cum ar fi sfatul, ajutorul în tratarea sentimentelor sau asistența în rezolvarea unei probleme.
Considerați
- copiii învață urmărind părinții lor. Cel mai adesea, aceștia vor urma comportamentul dumneavoastră prin modul în care își gestionează furia, rezolvă problemele și se manifestă prin sentimente dificile. Ajutați-i pe copii să adopte strategii de dezvoltare sănătoase prin modelarea comportamentelor pozitive;
- implicați familia în activități de reducere a stresului, cum ar fi o plimbare de familie, curse cu bicicletele sau dansul împreună.
- copiii mici pot manifesta sentimente de stres sau îngrijorare în jocul lor. Acordați atenție temelor în conversațiile și activitățile lor pentru a obține un sentiment bun al preocupărilor lor. Adolescenții și copiii mai mari sunt deseori implicați mai mult cu colegii decât cu familia ca parte a dezvoltării propriei identități. O evitare semnificativă a părinților poate fi totuși un semn că un adolescent este în dificultate și poate avea nevoie de asistență;
- copiii învață din alegerile lor. Atâta timp cât consecințele nu sunt periculoase pentru ei înșiși sau pentru ceilalți, nu simți că trebuie să faci pasul de fiecare dată.
- protejarea copiilor de posibilele cauze ale stresului sau anxietății, cum ar fi șomajul, problemele familiale ale părinților sau o boală în familie, poate agrava anxietatea unui copil, deoarece copiii își asumă de obicei un scenariu mai rău. Ajutați prin furnizarea de informații adecvate vârstei.
Căutați ajutor suplimentar
- dacă aveți îngrijorări cu privire la faptul că copilul dvs. suferă un stres considerabil și că ideile nu ajută suficient, solicitați sfatul unui specialist în domeniul sănătății mintale, cum ar fi un psiholog. Psihologii au o formare specifică care vă poate ajuta atât pe dvs., cât și pe copilul dvs. să gestionați cu succes stresul copleșitor.
Sursa: Asociația Psihologilor Americani, http://www.apa.org/helpcenter/talking-about-stress.aspx”