Un anumit tip de stimulare cerebrala a fost descoperit pentru a reduce agresiunea neprovocata care rezulta din jocurile video violente, potrivit unui studiu publicat recent in Cognitive, Affective and Behavioural Neuroscience.
Multe dintre cele mai populare jocuri video de astazi ii incurajeaza pe jucatori sa omoare o serie de personaje realiste, asemanatoare omului, moartea lor fiind nemaipomenita, folosind o serie de arme mortale. Desi fanii unor astfel de jocuri video sustin ca este doar o “distractie inofensiva”, unii experti nu sunt de acord.
O multitudine de studii ofera dovezi ca in jocul video violent creste comportamentul violent si distructiv. In 2015, Asociatia Americana de Psihologie a publicat un raport intitulat “Cercetarea demonstreaza o relatie consecventa intre utilizarea violenta a jocurilor video si cresterea comportamentului agresiv”.
In prezent, se intelege putin despre sistemele neuronale care stau la baza legaturii dintre jocurile video violente si agresivitate. O parte din cortexul prefrontal (PFC), cunoscut sub numele de cortexul prefrontal ventrolateral drept (rVLPFC), este recunoscut ca o regiune cheie pentru controlul comportamentului de asumare a riscurilor, a controlului motor, a emotiilor si a controlului cognitiv in general. Studiile anterioare au demonstrat ca stimularea rVLPFC reduce agresiunea cauzata de excluziunea sociala. Sugerand ca stimularea rVLPFC ar putea avea potentialul de a reduce alte forme de agresiune indusa.
Studiul efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Milano-Bicocca, Italia, au folosit o tehnica neuromodulatoare cunoscuta sub numele de stimulare transcraniana a curentului direct (tDCS) pentru a investiga modul in care stimularea retelelor creierului ar putea fi folosita pentru a reduce agresiunea.
La acest studiu au participat 72 de studenti italieni. Participantii au jucat fie un joc video violent, fie non-violent si au primit apoi tDCS real sau fals peste rVLPFC. In acest studiu, tDCS a modificat excitabilitatea creierului prin cresterea ratei de ardere a neuronilor.
Rezultatele au aratat ca participantii care au primit tDCS fals si au jucat jocuri video violente au crescut agresivitatea neprovocata in comparatie cu cei care au jucat un joc non-violent. Participantii care au primit tDCS real nu au aratat nici o diferenta in agresiunea provocata sau neprovocata, indiferent daca au jucat un joc video violent sau non-violent. Nu a existat nici o diferenta in efectul tDCS asupra agresiunii provocate, sugerand ca provocarea este un factor mai puternic in producerea unui comportament agresiv decat expunerea la medii violente.
In ansamblu, rezultatele arata ca, in jocurile video violente, stimularea corticala a rVLPFC a redus agresivitatea neprovocata. Constatarile sugereaza ca, prin controlul activitatii intr-o zona a creierului cruciala pentru reglarea sentimentelor negative si a comportamentului impulsiv, legatura dintre jocurile video violente si comportamentul agresiv poate fi descompusa.
Sura: http://www.psypost.org/2017/08/stimulating-area-brain-can-reduce-aggressive-behavior-elicited-violent-video-games-49545