Otilia Blaga
cortexul prefrontal

Ruminatiile din gandirea adolescentilor ce se recupereaza dupa depresie se reflecta in hiperactivitatea unor arii cerebrale.

In comparatie cu adolescentii sanatosi, la adolescentii ce se recupereaza dupa o depresie majora, procesul de ruminatie activeaza arii cerebrale suplimentare, spune un studiu recent publicat in Cognitive Affective and Behavioural Neuroscience.

Adolescentii diagnosticati cu tulburare depresiva majora sunt expusi multor consecinte suparatoare ce includ riscul de suicid, probabilitate marita de internare in spital, functionare sociala anormala la scoala, la job, in relatiile de familie. Adolescentii cu istoric de tulburare depresiva majora au 40% sansa de recidiva in urmatorii 2 ani. De aceea este important sa se identifice factorii de risc cei mai uzuali la adolescentii ce se afla in recuperare dupa depresie majora, pentru a intelege mecanismele ce stau la baza recidivei.

Ruminatiile reprezinta ganduri ce se incadreaza intr-un tipar de gandire negativista persistent, caracterizat de emotii incontrolabile, continue. Anterior, cercetarile au sugerat ca ruminatia este asociata cu gravitatea crescuta a simptomelor depresive la adulti si ca are un rol important in recidiva depresiei majore. Cu toate acestea, nu prea s-a investigat efectul ruminatiilor la adolescentii ce incearca sa isi revina dupa o depresie majora, ceea ce este surprinzator, intrucat ei reprezinta tocmai sub-populatia vulnerabila la recidiva.

Studiul condus de cercetatori de la Universitatea din Illinois si de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, a utilizat rezonanta magnetica imagistica functionala (fMRI) pentru a examina mecanismele neurale ce stau la baza ruminatiilor in cazul adolescentilor ce se recupereaza dupa depresie. 26 de astfel de adolescenti, alaturi de alti 15 participanti sanatosi au indeplinit o sarcina ce inducea ruminatii, precum si o sarcina recreativa, in timp ce erau tomografiati.

Rezultatele au aratat ca in timpul ruminatiilor, tuturor participantilor li s-au activat ariile din reteaua default, care cuprinde mai multe arii cerebrale ce interactioneaza foarte mult intre ele si includ cortexul cingulat posterior, cortexul prefrontal median, lobul parietal inferior si girusul temporal median. Activarea acestor arii in timpul ruminatiilor a fost pusa in legatura cu ruminatia raportata la sine si cu simptome depresive la toti participantii. Cu toate acestea, comparativ cu grupul de control, adolescentii aflati in proces de recuperare dupa depresie majora au inregistrat o activare mai mare in zonele ce proceseaza emotiile, senzatiile si perceptiile vizuale.

In general, studiul sugereaza ca activarea mai mare a ariilor ce proceseaza emotiile, senzatiile si perceptiile vizuale marcheaza o diferenta semnificativa intre adolescentii aflati in recuperare si cei sanatosi. Activarea acestor arii in timpul ruminatiilor a fost asociata cu o crestere a simptomelor depresive, ceea ce indica faptul ca recrutarea acestor arii in ruminatie poate fi un factor de risc de recidiva la adolescentii in recuperare.

  

Otilia Blaga

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021