O pacienta de 77 de ani obtine un scor de 27 din 30 de puncte la MMSE (isi aminteste 1 din 3 cuvinte). Aceasta confirma aparitia unor probleme de memorie in urma unei fracturi craniene, dupa o cazatura datorata dezechilibrului, anul trecut. La Testul Ceasului are o performanta conform varstei. In GDS are 5 puncte, scor unui afect usor depresiv. In timpul anamnezei este evidenta o dificultate de gasire a cuvintelor, lucru confirmat de pacienta si in viata de zi cu zi. Pacienta relateaza probleme de somn de circa 8 ani, de la moartea sotului. Ea reuseste sa gateasca singura, are grija de cainele din curte, se uita la tv si citeste carti. In rest, o ajuta fiul, de exemplu cu cumparaturile. Dupa aplicarea MMSE, pacienta e nelinista si doreste o testare amanuntita. La bateria CERAD, ea are scoruri sub limita normala doar la fluenta verbala, capacitatea de a invata lucruri noi si la memoria episodica. Alte functii precum denumirea obiectelor respectiv gasirea cuvintelor, recunoasterea informatiilor noi sunt conform varstei. Pacienta este de acord sa se faca o anamneza detaliata cu fiul.
Fiul confirma probleme de memorie care au aparut imediat dupa cazatura de anul trecut. Pacienta uita in timpul conversatiei ce tocmai i s-a spus si devine din ce in ce mai uituca. De curand nu isi mai recunoaste nici nepoata, care vine de obicei in vizita. Totusi are mai multe competente, precum: tine minte programarile si foloseste mobilul sau cardul cand face cumparaturi. Foloseste de asemenea aparatura electrocasnica. La chestionarul anamnestic ADCS-MCI ADL pacienta obtine 33 din 53 de puncte, un scor pentru competente in viata de zi cu zi sub limita varstei.
Conform unei tomografii computerizate, cu 2 luni in urma, pacienta nu avea nimic iesit din comun. Din biletul de externare reiesea ca pacienta a avut anul trecut, imediat dupa cazatura, un hematom subdural cu o trepanare ulterioara.
Ce diagnostic banuiti?
De ce?
Ce recomandati?
Cuvantul cheie aici este cazatura relevata de anamneza in familie si din datele medicale anterioare. Avand in vedere testele de la bateria CERAD, MMSE si Testul Ceasului, relatarile fiului care indica o competenta in viata de zi cu zi mai redusa, dar prezenta, putem pune diagnosticul de tulburare cognitiva minora (Multi Domain Mild Cognitive Impairment). Pacienta are competente mult prea complexe pentru o dementa: citeste, foloseste telefonul mobil, cardul, aparatura electrocasnica, gateste singura. Din punct de vedere etiologic, tulburarea cognitiva se explica prin aparitia imediata dupa fractura craniana, asadar ca urmare a hematomului subdural cu trepanare. O dementa de tip Alzheimer este exclusa prin prezenta recunoasterii informatiilor noi la bateria CERAD. Se recomanda un control neuropsihologic in 6 luni.
Nota bene! Apelati mereu la apartinatori pentru a clarifica ce competente au pacientii in viata de zi cu zi. Folositi chestionare cat mai detaliate in acest scop. Fiti atenti daca pacientul mai are competente complexe, pe care un bolnav de dementa nu le-ar avea (de ex. folosirea aparatelor electrocasnice, tehnicii, are hobby-uri, citeste). Intrebati mereu cand au aparut simptomele, cum au evoluat si rugati-i sa va dea exemple de probleme observate. Fiti atenti daca simptomele coincid temporal cu alte evenimente relevante (de ex. cazaturi, elimina involuntar urina cum e in cazul hidrocefaliei). Recunoasterea de informatii noi este un element cheie in diagnosticul dementelor: daca pacientul are dificultati in alte domenii ale memoriei cum ar fi memoria episodica sau invatarea de informatii noi, dar reuseste sa recunoasca informatiile noi printre cele vechi, atunci Alzheimer este exclus. Recunoasterea de informatii este afectata la Alzheimer si de obicei neafectata in cazul dementei vasculare. Consultati biletele de externare anterioare si tomografiile computerizate. Folositi teste detaliate pentru a exlcude alte tulburari, NU va limitati la screening. Orice pacient are dreptul la un diagnostic corect. Un diagnostic gresit aduce cu el tratamente inutile, costisitoare, cu efecte adverse si un stigmat social nedorit.
Mai multe informatii despre cum punem un diagnostic corect aici
__________
Articolul reprezinta un caz din experienta clinica a autoarei.
Andreea Iordan Jezlova
Andreea este psiholog (Master of Science), cu studii de licenta la Facultatea de Psihologie, Universitatea București si masterat stiintific în psihologie pedagogica (invatare, educatie, motivatie) si psihopatologie la Universität Potsdam, Germania. A lucrat printre altele ca stagiar în psihologie la Technische Universität Berlin, Senatul din Berlin, Clinica Salus Lindow si Spitalul Crucii Rosii din Berlin (medicină internă, geriatrie, clinica geriatrică de neuroabilitare, accidente vasculare cerebrale - stroke-unit, neurologie). Andreea lucreaza din mai 2017 in Berlin la Vitanas Clinic for Geriatrics pe neuropsihologie geriatrica. Face evaluari neuropsihologice si terapie pentru seniori. Se ocupa in special de pacientii cu dementa vasculara, Alzheimer, hidrocefalie cu presiune normala, tulburare cognitiva usoara, accidente vasculare cerebrale, oftalmoplegie supranucleara, Chorea Huntington, sindrom Korsakov, Morbus Parkinson, pacientii cu tendinte suicidare, depresie, hemoragie subarahnoidala, delir etc. De asemenea, tine grupuri terapeutice de suport pentru pacientii aflati in recuperare neurocognitiva. Pe langa aceasta, urmeaza formarea continua in neuropsihologie la Gesellschaft für Neuropsychologie (Societatea Germana pentru Neuropsihologie): de ex. cursuri de neuroanatomie functionala, neuropsihologie culturala, gestionarea situatiilor de criza precum a suicidalitatii, dementei, psihopatologie, tulburari neurocognitive in psihiatrie.