Sa invatam impreuna! Pentru specialisti
RASPUNSUL LA CAZUL SAPTAMANII: pacient cu probleme cognitive de 3 saptamani, diagnosticat anterior cu Alzheimer avansat
Un pacient de 87 de ani este trimis in iulie 2017 spre screening, dupa ce a fost internat intr-un spital ca urmare a unei caderi la domiciliu si a unei exicoze. In spitalul anterior se pune diagnosticul de dementa Alzheimer severa, fara insa un diagnostic detaliat. El obtine in MMSE 15 din 30 de puncte. Este dezorientat la capitolul timp si spatiu, atentia este redusa, nu reuseste sa memoreze nicunul din cele 3 cuvinte, are deficite vizuocontructive la copierea desenului, reuseste sa scrie o propozitie, dar pare ca nu percepe ce scrie; citeste in loc de “Inchideti ochii”, “Inteligenta e bratara de aur”. La Testul Ceasului apar deficite evidente. Pacientul spune ca aproximativ de 2 luni a obervat probleme de memorie (de ex. uita propria adresa). Afectul e stabil, adecvat (GDS 2). Pacientul doreste sa fie testat amanuntit. La test are dificultati sa inteleaga cele mai usoare sarcini. Citeste in loc de “casa”, “pesi”. Se observa perserveratii (intreaba de mai multe ori, daca psihologul este de la asistenta sociala). El refuza continuarea testului, de frica sa nu i se reduca pensia. Pacientul este in schimb de acord ca fiica acestuia sa fie intrebata cum se descurca tatal in viata de zi cu zi. In timpul anamnezei cu fiica, aceasta relateaza ca tatal ei era perfect normal pana acum 3 saptamani. Pana atunci isi platea darile, tinea minte programarile si folosea aparatura electrocasnica, gatea (sotia murise acum 4 ani). Citea. Pentru anamneza s-a folosit un chestionar pentru Activities of Daily Living, care diferentiaza intre MCI si dementa. Conform chestionarului pacientul obtine 47 din 53 puncte, valori corespunzatoare grupului de control sanatos. Un MRT din decembrie 2016 arata “Microangiopatie supratentoriala minora. Niciun indiciu pentru un sindrom Parkinson, niciun indiciu pentru atrofie peste valorile normale varstei”. Analizele de laborator arata doar valorile reduse, sub limita normala, pentru vitamina B12; in rest, valorile de laborator sunt normale.
Ce diagnostic banuiti?
Cum procedati?
De ce?
Ce recomandati?
Pacientul pare sa aiba o problema acuta. Vitamina B12 poate influenta concentrarea sau poate simula probleme cognitive, dar nu este suficienta pentru a nu mai putea citi sau percepe propriul scris. Pacientul nu recunoaste si nu intelege cuvinte simple. In plus, fiica spune ca era complet normal pana acum 3 saptamani. Asadar, diagnosticul de dementa este exclus. MRT-ul din decembrie 2016 nu are nicio valoare, avand in vedere ca in cazul de fata problemele au aparut cu 3 saptamani in urma si nu acum jumatate de an. Schimbarea cognitiva si imposibilitatea de a citi brusca ne indica probleme grave la nivelul creierului (de ex. o tumora nedepistata). In cazul de fata se recomanda de urgenta un MRT cau CT pentru a exclude o cauza medicala.
P.S. Pacientul de mai sus, avea intr-adevar un glioblastom, identificat ca urmare a unui CT. A fost internat de urgenta la neurochirurgie.
Nota bene! Schimbarile bruste la nivel cognitiv pot indica complicatii grave. Intrebati mereu apartinatorii si faceti cu acestia o anamneza detaliata. Puneti mereu sub semnul intrebarii diagnosticele anterioare, mai ales in cazul in care nu exista investigatii neuropsihologice detaliate (cum este aici diagnosticul “Alzheimer avansat”).
Multumim pentru raspunsurile aproapiate de raspunsul corect!
Mai multe informatii despre cum punem un diagnostic aici.
____________
Cazul de fata pace parte din experienta clinica a autoarei.
Andreea Iordan Jezlova
Andreea este psiholog (Master of Science), cu studii de licenta la Facultatea de Psihologie, Universitatea București si masterat stiintific în psihologie pedagogica (invatare, educatie, motivatie) si psihopatologie la Universität Potsdam, Germania. A lucrat printre altele ca stagiar în psihologie la Technische Universität Berlin, Senatul din Berlin, Clinica Salus Lindow si Spitalul Crucii Rosii din Berlin (medicină internă, geriatrie, clinica geriatrică de neuroabilitare, accidente vasculare cerebrale - stroke-unit, neurologie). Andreea lucreaza din mai 2017 in Berlin la Vitanas Clinic for Geriatrics pe neuropsihologie geriatrica. Face evaluari neuropsihologice si terapie pentru seniori. Se ocupa in special de pacientii cu dementa vasculara, Alzheimer, hidrocefalie cu presiune normala, tulburare cognitiva usoara, accidente vasculare cerebrale, oftalmoplegie supranucleara, Chorea Huntington, sindrom Korsakov, Morbus Parkinson, pacientii cu tendinte suicidare, depresie, hemoragie subarahnoidala, delir etc. De asemenea, tine grupuri terapeutice de suport pentru pacientii aflati in recuperare neurocognitiva. Pe langa aceasta, urmeaza formarea continua in neuropsihologie la Gesellschaft für Neuropsychologie (Societatea Germana pentru Neuropsihologie): de ex. cursuri de neuroanatomie functionala, neuropsihologie culturala, gestionarea situatiilor de criza precum a suicidalitatii, dementei, psihopatologie, tulburari neurocognitive in psihiatrie.